Välj rätt skor till AIM Challenge

AIM Challenge är inte en ren cykel- eller löptävling utan är multisporttävlingen med extra allt. Då är det också viktigt med bra utrustning och många lag varierar mellan cykelskor och trailskor. Vilka skor väljer du?


Tillsammans med Merrell har vi satt ihop en lista med saker att tänka på vid skoval. Behöver du nya skor för att uppnå dina framtida träningsmål? Då hittar du en exklusiv rabattkod längre ner i inlägget.

Så väljer du rätt trailskor

Att välja skor för traillöpning kan vara lurigt. Skon ska passa många olika underlag och fungera i både vått och torrt väder. Och det finns ett enormt utbud, allt från skor med dämpning till lätta varianter. Här kommer några tips på vad du ska tänka på när du köper trailskor.

Generellt

Det viktigaste är att skon har ett bra grepp, att foten sitter stadigt samt att det finns lite plats över i tån. Testa några olika varianter och se om du behöver gå upp en halv storlek. Dubbelkolla också att skon kan tvättas i maskin. Eftersom skorna utsätts för lera och smuts kan man med jämna mellanrum behöva tvätta dem. De flesta skor klarar av att tvättas i en tvättpåse i 30 grader med milt tvättmedel.

Passform

Passformen är extra viktig när du springer i terräng eftersom det är bra att känna underlaget för att parera ojämnheter i marken. Om du har en sko med dålig passform är risken större att du halkar och i värsta fall vrickar fötterna eller skadar dig. Se till att ha lite extra utrymme i tårna – är skorna för smala slits de snabbt sönder på framsidan.

Vikt

Tyngden på dina skor beror på vilket underlag du brukar springa på. Ju mer kuperad och svår terräng desto mer behöver du lyfta på fötterna när du springer. Med för tunga skor är risken att du känner dig klumpig. Men problemet med allt för lätta skor är att de inte har lika bra dämpning. Vad gäller traillöpning är dock inte dämpningen det viktigaste eftersom du sällan är ute på hårt underlag under lång tid.

Dämpning

Precis som nämnt ovan beror dämpningen på underlag. Ju mjukare underlag desto mindre dämpning behöver du. Det enklaste är att testa sig fram och se vad som känns bäst för dig. Springer du längre pass med inslag av grus och asfalt kan det vara skönt att bygga upp skon med lite mer dämpning.

Fäste och mönster

I lera och terräng behöver du en mer grovmönstrad sula medan det inte är lika nödvändigt på större stigar. Materialen skiljer sig också i mjukhet. Ju mjukare sko desto bättre grepp men mjuka skor slits också snabbare och ojämnt underlag kan kännas igenom sulan.

Fukt och vatten

Traillöpning innebär att skorna blir blöta och fuktiga, därför vill du ha skor med bra dränering. Det är viktigt att vattnet som kommer in i skon också lätt kan komma ut. Ett tips är att ha tunna strumpor i skon som torkar snabbt när du blir blöt om fötterna.

Tre bra trailmodeller från Merrell


Nedan presenterar vi tre bra modeller som vi tycker passar bra för AIM Challenge och övriga aktiviteter i fjällterräng.


MERRELL MTL LONG SKY

Merrell MTL long sky
Merrell MTL Long Sky

MTL Long Sky är en smidig och stabil modell framtagen för att klara de krav som långa dagar i de tuffaste bergstävlingarna ställer. Bra dämpning och säkert grepp kombineras med en lätt och formbar ovandel i ett luftigt men ändå slitstarkt material. Ett häldropp på 8 millimeter och en vikt på 283 gram (herr US9) gör MTL Long Sky till en av årets mest spännande nyheter.MERRELL MTL SKYFIRE

Merrell MTL Skyfire
Merrell MTL Skyfire

Tävlingssko för snabba traillöpare

MTL Skyfire är framtagen för dig som prioriterar snabb löpning i höga berg och tuff terräng. Mellansulan är tillverkad i ett responsivt EVA-material och yttersulan ger ett stabilt grepp på olika typer av underlag. Ovandelen är tillverkad i ett slitstarkt och luftigt material med bra dränering. Hälkappan är formad för att ge extra skydd och stöd när det behövs. Häldropp på 6 millimeter och en vikt på 283 gram garanterar hög prestanda.

MERRELL BARE ACCESS XTR

Merrell Bare Access XTR
Merrell Bare Access XTR

Bare Access en är en flexibel och smidig träning / trail running sko. Denna trailsko har ett drop på 0mm mellan tå och häl samt en måttlig mängd dämpning för att få maximal kontakt med underlaget. Skon bygger på barfotateknik och passar perfekt som en trailsko eller som en allround träningssko. Skon har även en Vibram yttersula för rejält grepp på kuperade terränger. Vikt 240 g.Behöver du nya skor och önskar att förbättra dina förutsättningar för AIM Challenge 2021 och andra framtida utmaningar erbjuder nu Merrell -20% på sin trailrun och hike serie. Du uppger bara rabattkoden AIMChallenge20 i kassan. Erbjudandet är giltigt till och med 5/10-2020.

387 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla