top of page

Välja rätt sko inför AIM Challenge?

Vilken sko lämpar sig bäst för AIM Challenge, Nordens största multisporttävling? Det är en fråga vi får gång på gång och som är lika svår att svara på varje gång.. Oavsett så har vi försökt att samla lite tips nedan!Vi vill börja med att dela upp skor i tre olika typer, cykelskor, kombiskor och trailskor.


Cykelskor Cykelskor finns i otaliga modeller men gemensamt är att man sitter fast i pedalen och har en styvare sula, vilket ger en effektivare cykling med ett bättre raftfördelning. Med en hårdare sula så går mer av kraften rakt ner i pedalen. Dessa lämpar sig sämre för löpning på grund av sin hårdare sula och dåligt fäste vid löpning.

Kombiskor

Detta är en kombinationssko mellan en cykelsko och en löparsko, fortfarande med clips för att sitta fast i pedalen men med en mjukare sula för att göra förflyttningarna i terräng lättare. En sko som funkar för både cykling och löpning, men som inte är "optimal" för någotdera då en del av cykelkraften försvinner genom den mjukare sulan och greppet inte är lika bra vid löpning som en renodlad trailsko.


Trailskor

En löparskor för terräng med lite grövre mönster för bästa fäste i ojämn terräng. Bästa alternativet för löpning men inte fullt så effektiv vid cykling då möjligheten för bra rundtramp försvinner, samt att den mjukare sulan gör att mindre effekt går rakt ner i pedalen.Vad rekommenderar vi då för skor till AIM Challenge?

Detta är frågan vi fortfarande inte har ett entydigt och slutgiltigt svar på, utan var sko har sina för- och nackdelar. Att kartan på AIM Challenge ser annorlunda ut för varje år gör inte frågan enklare att besvara, även om vi eftersträvar en bana med en bra variation av cykling och löpning så skiljer sig mängden från tävling till tävling. Mängden cykling och löpning styrs även av vilka vägval ni som lag gör och hur ni lägger er strategi då alla lag kommer uppleva banan olika.


Vi har sett många som startar med cykelskor på och trailskor fästa på ryggsäcken, ett allternativ som vi skulle lyfta fram om vi behöver välja.

När det gäller trailskor så skulle vi vilja lyfta fram en av våra favoriter, Merrell MTL Skyfire Race Day, en sko som många av oss i AIM-crewet använder och som finns i både dam och herrmodell. En lätt och bekväm sko med bra grepp för att snabbt och säkert kunna förflytta sig i terrängen.


Skulle du vilja köpa denna eller någon annan Merrell sko så erbjuder de just nu -25% rabatt till alla AIM Challenge deltagare med rabattkoden formyourlife25 som oktober ut.348 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page